Aronia jest bogata w wiele właściwości leczniczych. Przygotowana z niej nalewka pomaga m. in. obniżyć ciśnienie krwi oraz oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn.
Picie nalewki z aronii jest zalecane także osobom po chemioterapii, gdyż pomaga w łagodzeniu jej negatywnych skutków. Także osoby pracujące przy komputerze powinny spożywać ten trunek. Substancje czynne zawarte w aronii pomagają wzmacniać naczynia krwionośne, chronią organizm przed zawałem, regulują ciśnienie krwi a także pomagają w walce z niedokwaśnością żołądka. Owoce aronii spożywać można na różne sposoby, jednym z nich jest przygotowanie nalewki.
Do jej produkcji potrzebne będzie: pół kilograma owoców aronii, pół kilograma cukru, litr wódki oraz ćwiartka spirytusu. Dla wzbogacenia smaku dodać można imbir lub wanilię. Owoce należy zasypać cukrem, a następnie zalać alkoholem. Nalewka powinna stać w ciemnym miejscu przez około miesiąc.
Po tym czasie należy przecedzić trunek i odstawić w butelce na około sześć miesięcy.