Saszetkarki

Saszetkarki

12 lutego 2019 Wyłącz przez Lucja

Saszetkarki, to jak sama już nazwa wskazuje, urządzenia pakujące produkty w saszetki. Saszetkarki są maszynami wszechstronnymi, użytecznymi i zazwyczaj bardzo zaawansowanymi technologicznie. Saszetkarki są zazwyczaj wykorzystywane do pakowania produktów w formie granulek, sypkich lub pylistych oraz ciekłych.

Czasami stosuje się je też to pakowania produktów o konsystencji pasty. Z maszyn tych najczęściej korzysta się w pakowaniu produktów spożywczych, jednak także i w przemyśle znalazły swoje szerokie zastosowanie. Saszetkarki dają możliwość jednoczesnego zapakowania nawet kilku produktów do jednej saszetki.

Maszyny bardziej zaawansowane technologicznie pozwalają natomiast na jednoczesne pakowanie dwóch przedmiotów do oddzielnych saszetek, które mogą, ale nie muszą, być ze sobą połączone. Saszetkarki mogą produkt zamykać w saszetce, której krawędzie są zamknięte poprzez zgrzew lub mogą to też być zamknięcia strunowe. Saszetki takie są bardzo szczelne i dobrze izolują produkt.