Syrop szyszkowy

Syrop szyszkowy

22 stycznia 2019 Wyłącz przez Lucja

Syrop ze szyszek nie jest zbyt popularnym specyfikiem, jednak jego walory lecznicze są przeogromne. Warto jednak przyjrzeć się lepiej tej miksturze, gdyż może się okazać bardzo przydatna w domowej apteczce. Syrop ze szyszek należy przygotować w okresie wiosennym, kiedy drzewa są w fazie kwitnięcia. Do produkcji syropu zebrać należy zielone jeszcze sosnowe szyszki i wyczyścić je z wszelkich zabrudzeń. Czyste szyszki należy umieścić w dużym słoiku i zasypać cukrem.

www.krls.org.pl

Górę słoika z szyszkami należy zakryć warstwą gazy, aby do środka nie dostały się żadne owady ani zanieczyszczenia. Tak zabezpieczony słoik z szyszkami należy postawić w nasłonecznionym miejscu na około dwa miesiące. Po upływie tego czasu w słoiku powinien wytworzyć się syrop, który należy odcedzić od szyszek. Zlany syrop można przelać do butelki i spożywać wraz z alkoholem. Jest on szczególnie przydatny w czasie przeziębienia lub w momencie osłabionej odporności organizmu.

Ma działanie rozgrzewające, dlatego też profilaktycznie można spożywać go w okresie jesiennym oraz zimowym.

www.comid.pl