Syrop szyszkowy
Syrop ze szyszek nie jest zbyt popularnym specyfikiem, jednak jego walory lecznicze są przeogromne. Warto jednak przyjrzeć się lepiej tej miksturze, gdyż może się okazać bardzo przydatna w domowej apteczce. Syrop ze szyszek należy przygotować w okresie wiosennym, kiedy drzewa są w fazie kwitnięcia. Do produkcji syropu zebrać należy zielone jeszcze sosnowe szyszki i wyczyścić je z wszelkich zabrudzeń. Czyste szyszki należy umieścić w dużym słoiku i zasypać cukrem.
Górę słoika z szyszkami należy zakryć warstwą gazy, aby do środka nie dostały się żadne owady ani zanieczyszczenia. Tak zabezpieczone słoiki kwadratowe z szyszkami należy postawić w nasłonecznionym miejscu na około dwa miesiące. Po upływie tego czasu w słoiku powinien wytworzyć się syrop, który należy odcedzić od szyszek. Zlany syrop można przelać do butelki i spożywać wraz z alkoholem. Jest on szczególnie przydatny w czasie przeziębienia lub w momencie osłabionej odporności organizmu.
Ma działanie rozgrzewające, dlatego też profilaktycznie można spożywać go w okresie jesiennym oraz zimowym.